ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
Church in Paisley
Church in Paisley, image 1
Church in Paisley, image 2
Church in Paisley, image 3
Church in Paisley, image 4
Church in Paisley, image 5
Church in Paisley, image 6

Church in Paisley

The beautiful Victorian church built in red sandstone sits on a prominent corner site on Glasgow Road, Paisley. The subject of our appointment involved incorporating level access and internal lift, reorganising the halls, reinstating original features, improving the environmental performance of the building and creating a delicate new welcoming entrance to both halls and church.

In response to the original church form and new spire, the one significant modern addition to the building, we have designed a curved glass entrance pavilion. Opening to the street corner, the new bright entrance pavilion flows from the previously dingy slot between the church and the hall. The stepped lead roof adopts the level of the existing string course of the building, with conical glass roof lights echoing the copper spire.

Phase one of the building project including relocation, formation and refitting of the toilets, and a full new heating system is now complete.

Some of our favourite projects