ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
Favourite projects on our drawing board
Favourite projects on our drawing board, image 1
Favourite projects on our drawing board, image 2
Favourite projects on our drawing board, image 3
Favourite projects on our drawing board, image 4
Favourite projects on our drawing board, image 5
Favourite projects on our drawing board, image 6
Favourite projects on our drawing board, image 7
Favourite projects on our drawing board, image 8
Favourite projects on our drawing board, image 9
Favourite projects on our drawing board, image 10
Favourite projects on our drawing board, image 11
Favourite projects on our drawing board, image 12
Favourite projects on our drawing board, image 13
Favourite projects on our drawing board, image 14
Favourite projects on our drawing board, image 15
Favourite projects on our drawing board, image 16
Favourite projects on our drawing board, image 17
Favourite projects on our drawing board, image 18
Favourite projects on our drawing board, image 19
Favourite projects on our drawing board, image 20
Favourite projects on our drawing board, image 21
Favourite projects on our drawing board, image 22
Favourite projects on our drawing board, image 23
Favourite projects on our drawing board, image 24
Favourite projects on our drawing board, image 25
Favourite projects on our drawing board, image 26
Favourite projects on our drawing board, image 27
Favourite projects on our drawing board, image 28
Favourite projects on our drawing board, image 29
Favourite projects on our drawing board, image 30
Favourite projects on our drawing board, image 31
Favourite projects on our drawing board, image 32
Favourite projects on our drawing board, image 33
Favourite projects on our drawing board, image 34
Favourite projects on our drawing board, image 35
Favourite projects on our drawing board, image 36
Favourite projects on our drawing board, image 37
Favourite projects on our drawing board, image 38
Favourite projects on our drawing board, image 39
Favourite projects on our drawing board, image 40
Favourite projects on our drawing board, image 41
Favourite projects on our drawing board, image 42

Favourite projects on our drawing board

HOUSE IN LOCH AWE – Balanced on the side of a mountain this new house resting on a steel pier, projects through a forest clearing to capture views of Loch Awe and the mountains beyond. The simple linear plan terminates with a spectacular cantilevered living room and terrace high over the ground below. A simple natural palate of galvanized steel, cedar cladding and a natural zinc roof covering merge into the dramatic wild setting – perfect for a holiday house.

HOUSE 2 IN LONDON – On the edge of two streets facing towards the Thames our design replaces a 1960s brick town house. The proposed design for an overseas banker and his family is built over 5 levels. A dining terrace at first floor level and rooftop garden terrace both have views to the river. The clean sharp lines and white floating wall planes provide the exclamation mark at the end of the white stucco terrace typical of the Pilmlico area. The house is a truly modern family home in the townhouse style perfectly fitted into the city fabric.

HOUSE IN DRYMEN – A new house on a prominent open meadow site in the village centre is proposed to replace an existing undeveloped consent. Our design nestles into the sloping site forming a private courtyard to the south and a strong street elevation to the north. Inspired by Mackintosh the client is interested in developing with us the Scottish building tradition. Proportion, materials and scale are all considered bringing together our design approach, working with local craftsmen, to achieve a beautiful exterior-interior inter-relationship.

The landscape setting of the house is maintained by allowing free open meadow with wild flowers around the front of the house facing Main Street. To the rear of the property the granite courtyard faces a new woodland edge giving privacy and enclosure. A secret walled garden is proposed to the west of the house providing a delicate manicured.

NEW HOUSES AT GRYFFE CASTLE, BRIDGE OF WEIR – The proposal for 2no. new dwelling houses is a minor development in line with surrounding land uses and compatible with the character and amenity of the local urban area.The land is not appropriate for any agricultural, or leisure use, rather is overgrown and unsafe and an ideal spot for dumping, and youth loitering. Development will create a safe and secure environment and reduce scope for antisocial behaviour and fear of crime. The proposal features 1no. dwelling house to be located on the north site and 1no. dwelling house to the south site.

GRYFFE CASTLE, NORTH SITE DEVELOPMENT - This area of site is very much part of the Gryffe Castle Development land emphasised by the bounding wall to the north and defined tree edge to the east. The proposed ‘north house’ dwelling features harled render walls and a pitched slate roof in keeping with the scottish vernacular style of GCD and its linear form relates to the form and scale of the Gryffe cottages to further enhance the character of the development and setting. The existing site wall to the west is reinforced and planted with a modest garage tucked in behind. All existing mature trees and the majority of the woodland will be retained and positively managed, with further planting added to compliment and enhance the area including broad leaf and native species. Retaining and creating privacy for both the new house and existing GCD residents will be key in location of any new planting. A new water feature will be located in the garden to encourage wildlife to the local area.

GRYFFE CASTLE, SOUTH SITE DEVELOPMENT - The surrounding context of this lower south site is generally poor, with low quality modern housing, school and fencing to the south west. The proposed ‘south house’ dwelling works with the rugged landscape and dramatic rock faces to integrate modern scottish design with the landscape. Material finishes in high quality metal and dark stained timber merge the house with the woodland setting. Again all existing mature trees and the majority of the woodland will be retained and positively managed, with further planting added to compliment and enhance the area including broad leaf and native species.

HOUSE IN BEARSDEN – Nestled into the site this new house grows out of the existing stone outbuilding walls that border the adjacent lane. The mews cottage is designed with a Georgian courtyard appearance to Roman Road and a more modern glazed feel to the private secluded south facing rear garden. Curved to the inner edge the house is sculpted around a mature birch tree providing adequate space and screening between itself and the existing house. The large garden is divided in proportion between the two houses extending from Roman Road to the bottom boundary wall. Built no higher than the existing outbuildings the new house has a uniform level roof edge that is finished with a green sedum system. With a simple green surface that will be seen from the existing house and from elevated houses across the street, leaving an open view over the top, the green roof is also a rainwater attenuation zone regulating the surface water run off. A very simple and limited palette of materials will be used externally with dressed coursed stone to the walls, timber framed windows to the garden and metal and timber edge detailing to the roof edge, soffits and terrace. This palette of materials fits well into the location in a modern but sensitive way. The new house is a site specific, sensitively designed modest solution that will meet the needs of our client and many families for generations in the future.

HOUSE 5 IN KILMACOLM, GIBSON LANE – This new house finishes the street with an approriately scaled building. A two storey house accessed off Gibson Lane is in line with an outline planning approval but more specifically suited to the site and client. The unusual move to make sense of an ‘L’ shaped site is done using a diagonal plan via a triangular building footprint. This diagonal edge forms a visual link between both sections of site area (upper courtyard parking and lower private garden) and echoes the diagonal wall on the opposite building.

HOUSE 18 IN GLASGOW, OLD HUMBIE – The proposal seeks to revive and replace an overgrown and derelict site with a high quality, site specific, designed dwelling house and walled garden. Designed and positioned to form a linking piece on a key corner site, the dwelling will create a much needed edge to the sporadic urban fabric. A new stone wall will wrap around the site edge, becoming part of building wall to the north, with the curvature echoing the stone wall around the adjacent Kirkhouse on Old Humbie Road. Together the mirrored curving stone walls form an improved and much needed gateway to Old Humbie Road.

The building is positioned to the north of the site with the majority of glazed openings to the private south facing courtyard garden to maximise solar gain and privacy. The edge defining wall provides privacy beside the busy road. A mature oak tree to the north east corner will be retained and become a key feature of the building setting - the building is located so as not to interfere with tree roots or canopy but benefit from the special setting.

The new dwelling will feature a high quality sloping green roof system which will minimise the impact of the building from the north approach.

Some of our favourite projects