ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
Favourite small projects
Favourite small projects, image 1
Favourite small projects, image 2
Favourite small projects, image 3
Favourite small projects, image 4
Favourite small projects, image 5
Favourite small projects, image 6
Favourite small projects, image 7
Favourite small projects, image 8
Favourite small projects, image 9
Favourite small projects, image 10
Favourite small projects, image 11
Favourite small projects, image 12
Favourite small projects, image 13
Favourite small projects, image 14
Favourite small projects, image 15
Favourite small projects, image 16

Favourite small projects

HOUSE IN BARRHEAD – Set in beautiful sloping grounds the house does not offer good connections to the rear garden. Our brief was to provide an improved garden connection, a beautiful light kitchen and a special space for two retired greyhounds. The new roof profile at the rear creates a ‘gull-wing’ effect lifting to the north, following the slope of the site, with a high level window to the garden. The kitchen space under this new roof opens to the rockery through a new bay window, with a copper roof to echo the 1930s extension bay to the side of the existing dwelling, built by a copper contractor who once owned the house.

HOUSE 7 IN GLASGOW – Now a self-contained house, this space was once a grand kitchen extension to a magnificent sandstone villa built by Honeyman & Keppie. Carefully peeled back to the shell, removing lowered ceilings, 1970’s walls and poorly inserted services the client has revealed a huge volume capable of holding a split mezzanine within it. Our design inserts a new steel frame with stained timber and glass screens, adding two areas of high-level space that cascades down to the existing living area. Detailed with a delicate touch, the steel is clearly a new addition and provides support for a secondary layer of oak and glass that provides safe enclosure from the edges but retains transparency through the original large kitchen volume. The existing timber roof trusses, which are similar to those found at other H&K projects such as Glasgow Art Club and Glasgow School of Art determines the scale and proportion of all new elements.

HOUSE IN DUNURE – This project focused on transforming the visual appearance of an unsightly 1970’s holiday home into something more visually appealing and appropriate for its seaside setting. Retaining all but the existing shell, we repositioned new windows to maximise views, replaced the roof adding large overhangs to soften the existing curved walls and altered the internal layout to form large open plan rooms which maximise the spectacular views and connect to the rear south garden. A bespoke steel and glass enclosure with terrace has been added to the roof top providing shelter to the hot tub and sauna looking over the Isle of Arran.

Some of our favourite projects