ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
House 1 in Glasgow
House 1 in Glasgow, image 1
House 1 in Glasgow, image 2
House 1 in Glasgow, image 3
House 1 in Glasgow, image 4
House 1 in Glasgow, image 5
House 1 in Glasgow, image 6
House 1 in Glasgow, image 7
House 1 in Glasgow, image 8
House 1 in Glasgow, image 9

House 1 in Glasgow

Within the heart of Pollokshields conservation area we extended an existing villa to create a more suitable /flexible home for a growing family. The redundant garage at the side of the house was removed to allow the addition of a modern single storey extension, built using traditional materials. The new building line is set back from the front of the house so that the original stone elevation remains the focal point. The extension is located between the side of the property and the existing neighbouring extension. At the north facing back garden the proposal follows the wall and rooflines of an existing lean-to. At the front of the property trees and shrubs were retained providing privacy.

Internally the new split-level space (85m2) provides one large family room incorporating a new kitchen, play area, living space, dining space and study zone with a strip of service accommodation along one edge. The cellular Victorian accommodation has been broken down into a more-flowing open-plan living area by strategic structural openings. Various new pieces of bespoke oak furniture, oak screens and flooring unifies the old and new elements of the house.

Some of our favourite projects