ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
House 12 in Glasgow
House 12 in Glasgow, image 1
House 12 in Glasgow, image 2
House 12 in Glasgow, image 3
House 12 in Glasgow, image 4
House 12 in Glasgow, image 5

House 12 in Glasgow

Set in Pollokshields conservation area this handsome Georgian villa was divided into apartments during the 1950s leaving compromised internal spaces, poor garden division and a piecemeal rear elevation. The design returned this conversion back to one house restoring much of the original house inside and out. The restoration work included striping paint off all of the external stonework and repointing, a new natural slate roof and leadwork, replacement sash and case windows with high performance units to match original appearance, cornice repairs inside and consolidation of supporting walls. New additions include rebuilding the rear elevation to make sense of the internal spaces and connect to the south facing garden, a grand central oak staircase, underfloor heating throughout and replacement of all servicing. The modern rear double height living space connects to the garden via a new cantilevered terrace that spills down into the garden via a wide stone stair. A very simple palate of materials were used with natural stone, natural oak and exposed galvanized steel to create a house that has a classic timeless feel.

Some of our favourite projects