ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
House 2 in Bridge of Weir
House 2 in Bridge of Weir, image 1
House 2 in Bridge of Weir, image 2
House 2 in Bridge of Weir, image 3
House 2 in Bridge of Weir, image 4
House 2 in Bridge of Weir, image 5
House 2 in Bridge of Weir, image 6
House 2 in Bridge of Weir, image 7
House 2 in Bridge of Weir, image 8
House 2 in Bridge of Weir, image 9
House 2 in Bridge of Weir, image 10
House 2 in Bridge of Weir, image 11
House 2 in Bridge of Weir, image 12
House 2 in Bridge of Weir, image 13
House 2 in Bridge of Weir, image 14
House 2 in Bridge of Weir, image 15
House 2 in Bridge of Weir, image 16
House 2 in Bridge of Weir, image 17
House 2 in Bridge of Weir, image 18
House 2 in Bridge of Weir, image 19
House 2 in Bridge of Weir, image 20
House 2 in Bridge of Weir, image 21

House 2 in Bridge of Weir

The design concept for a replacement house started with designs to remodel the existing 1950‘s house. The existing house is a simple square two storey form built of harled brick with a concrete tile roof and brick plinth. The site is very secluded, accessed off a small cobbled lane with open views to the south across fields and tree lined to all other sides. A brief asking for open views to the countryside, better connection with the large garden, open plan ground floor living, improved energy efficiency and a feeling of connection with the site were all requirements. Working through ideas and costs it became apparent that the works to improve the existing tired house would equal that of building a new one.

Slightly larger than the existing house, the new house is located in the same general area and with slightly more accommodation on the ground floor. Access into the site which is via the existing lane and opening in the stone wall. The existing trees surrounding the north, east and west edges of the site will all be retained and provide a superb enclosed setting for the building.

The design is a simple form that echoes the best intentions of the other modernist houses on Clevans Road. The roof line spirals from the lowest single storey kitchen area facing east, and rises around the perimeter of the house until covering the master bedroom with views across the field towards a rising sun. This spiraling roof is zinc clad and creates clean angular lines to the elevations under it. Simple functional windows are located where needed with key/feature windows being provided to the stairwell, master-bedroom bay, living room, kitchen/dining bay and at the roof edge folding between roof surfaces. Views from the house are good to most sides and private with the house being the last on Clevans Road. To the west of the site there is a collapsing barn which is outwith the site area and views of this from the house are minimised. The plan of the new house opens towards the south as the site opens with more glazing provided to this side also. Glazing will provide access to the garden and welcome solar gain. Although modest in scale the house meets all the clients needs.

Some of our favourite projects