ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
House 3 in Bridge of Weir
House 3 in Bridge of Weir, image 1
House 3 in Bridge of Weir, image 2
House 3 in Bridge of Weir, image 3
House 3 in Bridge of Weir, image 4
House 3 in Bridge of Weir, image 5
House 3 in Bridge of Weir, image 6
House 3 in Bridge of Weir, image 7
House 3 in Bridge of Weir, image 8
House 3 in Bridge of Weir, image 9
House 3 in Bridge of Weir, image 10
House 3 in Bridge of Weir, image 11
House 3 in Bridge of Weir, image 12

House 3 in Bridge of Weir

The design is a ‘complimentary addition’ to an existing building that presented an incongruous frontage to the main approach from Ranfurly Place with splayed dormers and concealed entrance. The extension provides a bright interior with open connectivity to the outside spaces which is more suited to contemporary living. A new more prominent entrance is formed from the SW corner window with existing dormer over.

The construction of the extension takes it cue from the profile, massing, bay rhythm and scale and proportion and stonework of the existing building. A truncated gable rising to the height of the existing gable with tripartite windows matching the existing gable and mirrors the gables of adjoining Ranfurly House and the Quarry House (also by ataSTUDIO) across the street. The original construction of the existing corner bay and dormers have resulted in longstanding water penetration and subsequent rot. The NW bay was dismantled and rebuilt on the north frontage. Existing random rubble whin stone and dressed stone features were salvaged from the downtakings for reuse and augmented with additional stone to match. Simple glazed openings to the South and North elevations allow light to flood into the interior and provide direct level access to the gardens.

The proposed key design changes to form a new front door and extrude the gable create a defined front-back garden arrangement. The entrance off Ranfurly Place becomes a ‘public facing front door’ with a convincing traditional facade in proportion to the scale of the house and site. The garden, now accessible from the house through the new extension, is the ‘private face’ of the building and is more enclosed but works well with the existing levels. Rockery edges, mature shrubbery, a beautiful drooping laburnum and terraced lawns are all retained providing a perfect backdrop for the new extension. The extension might appear to have always been there, being built of salvaged stone from the necessary demolition work and having the simple details from the existing house copied into the new elevations.

Some of our favourite projects