ataSTUDIO logo
Glasgow Institute of Architects SMALL PRACTICE winner 2013
House in Uplawmoor
House in Uplawmoor, image 1
House in Uplawmoor, image 2
House in Uplawmoor, image 3
House in Uplawmoor, image 4
House in Uplawmoor, image 5
House in Uplawmoor, image 6

House in Uplawmoor

A house without a visible front door, without connection to the fantastic garden in a countryside setting and without a ‘big’ room. These were the issues raised by the client that formed the basis of our brief. We replaced a 1970s extension with a slightly bigger one, opening the existing house us inside to create a semi-open plan arrangement. The modernised house opens to the garden from the kitchen living-dining-spaces to the south and west encouraging the owners to use the garden day to day. A new front door is built into the north elevation where the drive arrives at the house with a traditional red sandstone edge and salvage yard storm doors. Once inside the house one has a view through to the other side and encourages visitors to travel through the house to the new ‘big’ space where the owners spend their time. Outside special details include a new gigantic steel staircase built into the old stone wall to the rear garden and a pond cover formed to be like a leaf skeleton. The staircase made of folded steel and infilled with sandstone flags encourages the owners to use the extensive back garden and includes a series of planters for herbs, just outside the kitchen. The pond cover is over six metres long and has a spine rising up and over the water in a twisted ‘S’ form.

Some of our favourite projects